Informatie voor spreekbeurt of werkstuk
Inleiding Wat hebben vlinders nodig?
Dagvlinder of nachtvlinder? Waar zitten de vlinders in de winter?
Hoe gaat de ontwikkeling van eitje naar vlinder? Hoe overleven vlinders?
Hoe ziet een vlinder eruit? Waarom zijn er tegenwoordig minder vlinders?
Waar zitten de vlinders in de winter?
Voor sommige vlinders is de winter in Nederland te koud. Als ze hier zouden blijven, zouden ze dood gaan. Deze vlinders komen in de zomer naar Nederland en vliegen in de herfst naar een warm land (Zuid-Europa of Noord-Afrika). De atalanta en de distelvlinder doen dit. Die kunnen dus heel erg ver vliegen.
 
Niet alle vlinders gaan in de winter weg. Sommige vlinders kruipen weg in een beschut hoekje in een schuur of in een holle boom. Ze houden eigenlijk een soort winterslaap en komen in de lente weer te voorschijn. De citroenvlinder is een hele taaie. Die gaat gewoon ergens aan een blad of een takje hangen en overleeft zelfs als de temperatuur onder nul komt.
Al op de eerste zonnige lentedag komen de vlinders die overwinterd hebben te voorschijn: de citroenvlinder, de gehakkelde aurelia, de dagpauwoog en de kleine vos.
 
Er zijn ook een heleboel soorten die als eitje, rups of pop overwinteren. Rupsen verstoppen zich ergens in het gras of onder een stapel bladeren en wachten daar tot het weer voorjaar wordt.
 

 

.

Klik hier om terug te keren naar het begin van deze pagina.

.