Informatie voor spreekbeurt of werkstuk
Inleiding Wat hebben vlinders nodig?
Dagvlinder of nachtvlinder? Waar zitten de vlinders in de winter?
Hoe gaat de ontwikkeling van eitje naar vlinder? Hoe overleven vlinders?
Hoe ziet een vlinder eruit? Waarom zijn er tegenwoordig minder vlinders?
Wat hebben vlinders nodig?
Als je vlinders wilt gaan kijken, moet je eigenlijk eerst weten hoe vlinders leven en waar je dus moet zoeken. Vlinders hebben bijvoorbeeld nectar uit bloemen nodig, planten waarvan de rupsen eten en warmte van de zon om te kunnen bewegen.

Voedsel voor de vlinders
De meeste vlinders leven van nectar. Nectar is stroperig vocht in bloemen. Daar zitten suiker, kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines in. Je kunt nectar vergelijken met suikerwater. Vlinders zuigen de nectar op met hun lange tong. Die zit opgerold onder hun kop.

Vlinders hebben een voorkeur voor bloemen met veel nectar. Rozen hebben bijna geen nectar; daar zul je dus geen vlinders zien. Vlinders vinden bloeiende braamstruiken heel lekker, omdat daar wel veel nectar in zit. Als je vlinders ziet vliegen, is het niet moeilijk om te zien welke planten hij lekker vindt en welke niet.

Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel. Atalanta's en dagpauwogen zijn dol op rottend fruit. Kijk in het najaar maar eens in een boomgaard of probeer ze te lokken met wat rotte appels of pruimen in de tuin. De grote weerschijnvlinder drinkt het vocht uit mest of dode dieren. En soms kun je groepjes vlinders zien drinken op een vochtig pad of bij modderpoelen.

Voedsel voor rupsen
Vlinders leggen hun eitjes op de waardplanten van de rupsen. Welke plant de rups lekker vindt, verschilt per soort. Veel soorten lusten maar ้้n of enkele soorten planten zoals de kleine vos die alleen brandnetels eet. Andere rupsen leven van kruiden of bladeren. Er zijn ook rupsen die niet kieskeurig zijn. De rups van het bruin zandoogje eet bijna alle wilde grassen. Voor het bruin zandoogje zijn bijna alle grassen dus waardplanten. Rupsen van vlinders kun je vrij makkelijk vinden op koolplanten en brandnetels. Let maar op aangevreten bladeren!

Warmte om te kunnen vliegen
Vlinders zijn koudbloedig. Ze hebben de warmte van de zon nodig om te kunnen vliegen. Daarom zitten vlinders vaak te zonnen, net als hagedissen. Door met z'n vleugels wijduit te gaan zitten, vangt de vlinder zoveel mogelijk zonnewarmte op. Als hij warm genoeg is, sluit hij zijn vleugels weer of gaat een eindje vliegen.

Beschutting tegen regen en wind
Jammer genoeg is het niet altijd lekker warm. . Als het te hard waait of regent, zie je geen vlinders vliegen! Vlinders zitten dan op beschutte plekjes om zich uit de wind op te kunnen warmen. Ze zitten bijvoorbeeld onder bladeren, in holle bomen of op een zolder.

Bomen en struiken om zich te kunnen oriënteren
In een groot weiland waar alleen gras groeit, zul je geen vlinders zien. Zonder bomen en struiken kan een vlinder zich namelijk niet ori๋nteren. Dit betekent dat vlinders in een landschap zonder bomen en struiken verdwalen.


Atalanta
Vlinders op een braamstruik Atalanta op fruit

.

Klik hier om terug te keren naar het begin van deze pagina.

.