Naar vlinders kijken
Wanneer kun je vlinders gaan kijken Wat neem je mee als je vlinders gaat kijken
Waar kun je vlinders gaan kijken? Hoe herken je de verschillende evlindersoorten
       

Hoe herken je de verschillende vlindersoorten?
Het is best lastig om de verschillende vlindersoorten te herkennen. Bekijk daarom van te voren de plaatjes van de vlindersoorten op deze site goed. En als je let op de volgende dingen wordt het herkennen van vlinders al een stuk makkelijker.

Welke vlinders vliegen er?
Voordat je naar buiten gaat, kun je vast opzoeken welke vlinders je wel en niet tegen kunt komen op dat moment. De meeste vlinders vliegen namelijk niet het hele jaar. Het is dus niet zo dat je alle vlinders die op deze site staan altijd tegen kunt komen buiten! Het oranjetipje bijvoorbeeld vliegt alleen in het voorjaar. En de meeste zandoogjes vliegen juist meestal in de zomer. Bij de informatie over de vlindersoorten staat bij elke soort wanneer de vlinders vliegen. We noemen dat de vliegperiode. Voor elke vlindersoort is de vliegperiode anders. De datum is dus erg belangrijk om op te letten bij het vlinders kijken. Als je van te voren uitzoekt welke vlinders er op dat moment vliegen wordt het een stuk makkelijker om die vlinders te herkennen.

Hoe zien de vleugels eruit?
De kleuren van de vleugels van een vlinders vallen het meeste op. Kijk altijd goed welke kleuren de vleugels hebben maar let ook op de patronen van de kleuren. Je kan dan kijken naar de bovenkant van de vleugels maar natuurlijk ook naar de onderkant van de vleugels. Sommige soorten zitten vaak met hun vleugels dichtgeklapt dus dan is de onderkant van de vleugels juist het belangrijkst.

Hoe groot is de vlinder?
Niet alle vlindersoorten zijn even groot. Het is in het begin wel moeilijk om te bepalen wat groot is en wat klein is. Op de site staan alle soorten afgebeeld op de grootte zoals ze in het echt ook ongeveer zijn. Zo zijn de blauwtjes bijvoorbeeld vrij klein, de zandoogjes middelgroot en de witjes nog iets groter.

Hoe ziet het vliegterrein eruit?
De verschillende soorten hebben verschillende voorkeuren voor bepaalde plekken. Dat kan te maken hebben met de zon, de planten die er groeien of de hoeveelheid wind die er is. De plek waar een vlindersoort zich thuis voelt, wordt een biotoop (leefgebied) genoemd. Sommige vlindersoorten zijn het liefst in of bij bossen, andere soorten hebben voorkeur voor grassen. In de beschrijvingen van de vlindersoorten staat bij elke soort waar die vlinder vaak te vinden is. De soorten die op deze site staan zijn niet echt gebonden aan één leefgebied. Een vlinder zoals het bont zandoogje komt vooral in bossen voor, maar kun je bijvoorbeeld ook wel op plekken met bomen in de stad tegenkomen. Vaak helpt het dus wel om te letten op de omgeving waarin je een vlinder ziet.

Het kan natuurlijk best zijn dat je buiten een vlinder ziet die niet op de site staat. Op deze site staan alleen de algemeen in Nederland voorkomende vlinders. Als je naar buiten gaat en een vlinder ziet, dan is de kans groot dat het een vlinder is die op de site staat. Maar het zou ook kunnen dat je een andere vlinder ziet. Een opvallende gekleurde nachtvlinder of een zeldzame soort bijvoorbeeld.

Je zult zien dat als je een beetje oefent, het herkennen van vlinders toch eenvoudiger is dan je denkt.

.