Veel gestelde vragen

 

Waar blijven de vlinders in de winter?

Dat verschilt per vlindersoort. Voor sommige vlinders is het te koud in Nederland in de winter. Als ze hier zouden blijven, zouden ze doodgaan. Deze vlinders komen in de zomer naar Nederland en vliegen in de herfst terug naar een warm land. De atalanta en de distelvlinder doen dit en kunnen dus heel erg ver vliegen.

Niet alle vlinders gaan in de winter weg. Sommige vlinders kruipen weg in een beschut hoekje, zoals in een schuur of in een holle boom om de winter te overleven. Ze houden eigenlijk een soort winterslaap en komen in de lente weer te voorschijn. Een goed voorbeeld is de citroenvlinder en de kleine vos. Vooral de citroenvlinder is een hele taaie, want die gaat gewoon ergens aan een blad of een takje hangen.


Ook zijn er een heleboel soorten die niet als vlinder maar als eitje, rups of pop de winter doorbrengen. De witjes bijvoorbeeld overwinteren als pop. Een voorbeeld van vlinders die als eitje overwinteren zijn de dikkopjes. Het vrouwtje legt de eitjes in de stengels van grassen met afgestorven bladeren. Als rups overwinteren bijvoorbeeld het oranje zandoogje en het koevinkje.

 

.

Klik hier om terug te keren naar de vragen.

.